Tuesday, October 26, 2010

K E H I D U P A N

Kehidupan kita manusia sebagai insan yang perlu patuh kepada Yang Maha Esa memerlukan banyak perhatian dari pelbagai sudut..tanpa saya sedari sebelum ini, saya rasakan setelah mempunyai cahaya mata sendiri..pandangan dalam hidup ini perlu diubah..jika dulu saya hanya merasakan dunia saya hanyalah belajar, kawan dan berseronok..tetapi kini, dunia perlu dipandang dari pelbagai sudut...

Menjadi seorang wanita yang berkerjaya dan mempunyai keluarga sebenarnya menuntut komitmen yang tinggi dalam setiap hal..dari segi pekerjaan..tanggungjawab yg diamanahkan kepada kita hendaklah dibuat dengan sebaik mungkin..namun, beban kerja yg banyak dan mendesak kadang-kala bisa menggugat emosi jua..menguruskan manusia yg mempunyai rambut sama hitam tapi hati lain-lain amat mencabar di masa ini.

Selain kerjaya, tanggungjawab yg lebih besar adalah kepada keluarga dan anak...sebagai isteri, suami harus dihormati...anak juga begitu..yang lebih membingungkan saya pada masa ini ialah bagaimana mendidik anak dengan cara yang baik supaya anak membesar dengan keperibadian menurut ajaran islam...apa yang perlu ditekankan ialah peningkatan diri sendiri dahulu sebelum anak dapat mencontohi kita..itulah yang payahnya..mendisiplinkan merupakan satu perkara yg sukar bg saya kerana walaupun sy mempunyai sistem tersendiri..tp, disiplin agak tidak "ngam" dgn jiwa sy...

Namun begitu, sy tidak suka menganggap perkara ini sbg masalah...sy harus menghadapinya dan berusaha supaya sy boleh berubah dan anak juga menjadi lebih berdisiplin dan mempunyai jati diri/nature yg baik..membina keperibadian anak dan daya pemikiran anak yg baik dan matang agar setiap tingkahnya tidak sumbang dan betul amat merisaukan saya..khuatir tersilap mendidik anak, kesannya tidak dapat diperbetulkan sehingga ke akhir hayat...

Ya Allah..mohon engkau permudahkan setiap urusan kami dan berilah petunjuk agar apa yang kulakukan sentiasa terpandu...amin...

Thursday, August 5, 2010

Art

picture taken from Juneeza's fb

Haha..really love artworks specially crochets, cross stich n patchworks..but, sadly but true, i'm not gifted to do all this kind of art works. why i say it like that? becoz i tried to do cross stich, but i'm getting sick of it..i've tried cross stich..the results was not what i'm imagining of..i felt really frustrated n dissappointed then... so, the solution is...i would buy/order from some one who have talent to do all this kind of thing..hahaha..give them some opputunity la beb..hahaha..

Just now, i ordered a few scrunchies and bookmarks from my old school friend, Juneeza...but now she is so far away from me..she is now at Sabah..but distance doesn't matter nowadays...the things ordered could be delivered via post...how things change very fast...internet or world wide web has the biggest effects on us..(especially me)...hehehe...i just like buying anything from internet..haha...

~hope my son will have some talent in creativity

Wednesday, July 14, 2010

Coronary Artery Disease

hmm...family history n lifestyle...mmg penyumbang kpd risk on getting this CAD things!..ape nak buat, right now my husband is on his way back from visited my eldest bro..A.khir who was diagnosed with CAD at Hosp Kelang. I can't go due to my confinement period..(bilalah nak abis pantang ni??hehe) Previously my third bro, A.Abid also was diagnosed with same disease at DEMC...i thinks its run in myself too...the symptoms are obvious...cume takut je nak gi spital..try natural remedies bleh??heeehhehe...

bak kata nurul my niece, adakah perlu piranha bertukar menjadi brokolli...atau mungkin vegetarian ke??amboi...bleh ke?? but i hav to try my best to controll my dietry intake..its too risky to ignore the symptom..walaupun ajal maut jodoh pertemuan di tgn Tuhan..tp, kita kene sentiasa berusaha bak kita akan hidup 1000 tahun lagi n tak lupa juga beramal ibadat bak esok akan pergi jua...huhu..

hmm, after seachirng net for natural remedies...as we can expect, mestilah kene kurangkan mknn berkolestrol tinggi n bykkan excercise...yg lain2 tu ada tips suruh minum air + lemon + madu----> boleh buat kot..mcm sedap je...hehehe...minum air parsley pun bagus...(pasrley ni apa? x sama kan ngan daun sup??)..selain tu makan oat bran..it will helps too..(waa kene stock up oat ni..)

kesimpulannya..pasni x bleh la makan sesuka hati ye..(igtkan diri sendir..) kene senam hari2 at least 30 mins..(lama tu..n perlukan motibasi tinggi nih!)huh!...mudah2an piranha semua shat n positip utk mengejar impian yg belum tercapai...

Adakah memang aku hanya meng'update' blog setahun sekali??

hahaa...its been a very very long ago since i updated my blog...last entry was on 30th Sept 2009???What?? Nearly a year...ape nak jadi la ngan aku n tobak..heeehehe..memang jenis x rajin nak menulis blog...hhuhu...

okla, since dah lama x tulis, banyak yg berlaku pd kami sekeluarga...awal tahun ni aku start pregnant our second child...mabuk teruk la..kat opis masa first 4 month tu selalu sgt la melepek kat surau..tp, bila masuk bulan kelima je aku hokey..kami mmg nak sgtla 2nd child sbb Adam dah start boring kat umah...n slalu nak ckp byk2 tp xde kawan..hehehe...

tp, Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya...since 23 /6/2010(Rabu) aku dah start rasa bb kurang gerak...malam tu gi Klinik Azzahhrah...tp, dr. kata heartbeat masih ada..tp baby mmg x gerak..dr. tu pun nak cepat..x ckp pape pn...aku pun ingat mebe mlm ni baby akan gerak byk..tp aku pn naik risau bila sampai pg pun xde bb kicking..then pepagi tu aku n husband g klinik putrajaya..klinik terus arahkan ke dewan bersalin..then kat spital aku di scan oleh dr...dr. nampak kelainan pd baby..baby pun x gerak lngsung masa scan tu...dr. kat dewan bersalin pun referkan ke speacialist...

semasa discan oleh speacialist (Dr. Haslina, Dr. Hamidah n Dr. apa eh yg lembut je ckp..) mereka pun nampak abnormaliities... mereka minta aku ditahan di wad..tp wad penuh tghari tu..jd, aku balik rumah dan tggu sampai hosp call...dalm pkl 5++ hosp call..so, aku siap2 n masuk wad petang tu...since masuk sampai kul 12 mlm baru start cek...

bila pkl 12 tu..nurse x dpt cr heartbeat bb..so aku di bawa ke labour room n di'scan'..mmg sah heart beat bb dah takde...aku rasa sedih sgt..tp, masa bb kurg gerak pun aku dah terfikir worst thing cud happen...dlam masa tu lg aku dah try accept anything that would happen. semuanya suratan Ilahi...siapalah kita untuk menidakkannya...pasti ada hikmah di sebalik semua tu..

so, hari Jumaat 25/6/2010 aku start diinduce..petang la...dr. bg time utk aku tenangkan fikiran b4 die induce the labour...selepas 3 kali masuk tablet tu, akhirnya Sabtu 26/6/2010..aku melahirkan arwah bayiku...perempuan rupanya..comell jer..maafkan mak ye baby...mngkin due to my bad condition time preggy buat baby x ckp zat/nutrien...namun aku redha dgn segala ketentuanNya..




Wednesday, September 30, 2009

Raya- Penat tapi best! Part 2

Salam...

sambung lagi ye....

22 Sept 09 = 3 Syawal 2009
ktorg telah dipaksa bersiap awal ie jam 9.00 pagi..so after subuh sumer dah start mandi..gosok baju...n spt biasa tuan umah(k.Anis) tgh siap2 nak masak mee hoon...spt biasa..ade gak yg pi kedai beli roti canai sbg tambahan...tp, kul 9, lum gerak lagila..mcm biasa..lewat sket..tp kira awallah..ktorg ke kubur arwah mak n abah..after that terus ke umah Pak Sujak (bapak K.Ayu)...raya express...then ktorg ke Ayer Baloi umah Pak Sahab...sblm tu, ktorg dipaksa keluar umah Pak Sujak dgn langkah kanan, so, kat umah Pak Sahab ktorg dpt mkn lunch..heheheh...pastu ktorg gerak ke umah Mak Siti dan melawat Pak Muhyid kat situ..Pak Muhyid sakit barah usus...that was first time we went to mak siti's house...kat sini pun kejap je...after that, ktorg ke umah Mak Lang Udo..wow! umah die dah baru!..dari umah atas, terus jadi umah bawah..betapa la ktorng ni cuma dtg umah sedara time raya jer...hehehe...

huh..perjalanan raya yg panjang..after umah alang...ktorg pun ke umah Pak Ngah Din..solat zohor...then mak ngah suruh makan...alhamdulillah....sedapnya asam pedas org kg masak......pastu, ktorg ke umah Mak Sebah....raya kejap, then ke umah Acik Idah di Prt. Panjang...kat sini pun, kami diberi makan asam pedas...kalau asam pedas..dah kenyang pun berusaha jugak utk makan..ehhehe..fav. food tu...

dari umah acik idah, ktorg ke Pontian Kechil..umah Maklong Temah....sedara sebelah pontian ni sumer beradik mak..wajib raya la kiranya...untill maghrib..then we headed to Paya Mengkuang...kali ni ktorg belasah dua2 kg belah mak n abah dalam satu hari...penat tak hengat la..konvoi dalam 7 kereta..kali ni umah K.Zo agak sunyi..sb, arwah atok dah takde...jd, kami ke umah Ayah Ngah la pulok..makan mee...then, ktorng ke final destination, umah penginapan ie umah K. Lon...aaaah..bestnye dapat baring2...

tp, smpi umah k.lon pun ktorg x terus tido...borak2 dulu...smpi kul 1 lebih baru tido...kalau dah berkumpul, mmg susah nak tido awal..

gmbar esok masuk yer...nak balik la...

Monday, September 28, 2009

Raya- Penat tapi Best! Part 1

Salam...hari dah start keje balik..rasa letih raya tak habis lagi...tapi raya kali ni sangat best...sebab? semua ada...abg Khir n family dr srwk pun balik...jd, sangat meriah..yg x brapa best?..adam x nak ngan mak die!!! die nak ngan mak uda jer...ish....sabar je la...pelik sungguh...

okla..meh citer sket perjalanan raya we all...(smntara masih ingat)

20 Sept 09 = 1 Syawal 1430
Hariraya! yea!..kat umah Sentul..tp kesian tgk abah(FIL)..kaki die patah sebab jatuh dalam longkang kat post office sentul...hari ni kiteorg pakai baju biru..abah mak n akak pakai purple..adik je yg pakai pink...lelaki skrg mmg suke pink kan?angah xde sbb beraya di johor dulu...then..pagi tu..salam2 makan2 n we all gi umak mak tam kat kg puah(ye ke?)..tp kat sentul gak la...then we all headed to Beranang...relatives abah's side. As usual, we went to Ateh's house...visit arwah atok's n nenek's cemetry...then we went to Pak Long's house...lepak2 makan lemang..solat..then, we went to Mak Ngah's house..from there, we had a longer journey to Labu..we went to Pak Lang's house...reramai la..makcik ada, mak yut ada,indok ada...malam tu we all dah ada di Seremban(umah Makcik)..raya kali ni cepat sket..tp we all x tido situ kali ni..sbb abah susah nak gerak2..jd, mlm tu balik sentol semula...

21 Sept 09=2 Syawal 1430
yes!! hari ni balik johor...dalam kul 11 we all balik umah putrajaya...angkat baju, kemas beg lain plak...then after Zohor...ktorg bertolak ke johor..yeayea!balik kampung....kat highway banyak tul keta..dalm 6 lebih..we arrived at Hanim house(kawan masa sekolah rendah)...lepas maghrib..ktorng bergerak ke Layang2...tempat aku membesar...k.Lon dah sampai...A.Abid pun dah sampai..malam tu ktorg borak2 amik2 gambar..tukar2 crita..bestnye..dpt jumpa beradik...ye lah..tu la tempat ktorg lepaskan rindu..mak n abah dah lama takde...lebih 10 tahun..mak pergi tahun 97, abah lebih awal..tahun 93..lama nyer...

p/s: nnti sambung keh..kang x buat kerja plak..

Thursday, September 17, 2009

Salam Eidul Fitri 1430H

Salam Lebaran buat semua yang mengenali diri saya dan family...dikesempatan ini kepada sesapa yang ada baca blog saya ni, saya nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin jika ada salah dan silap yang masih lagi disimpan di dalam hati. Kadang-kadang saya ni ter'laser' gak...tu la ada peribahasa..kalau terlajak perahu boleh diundur...tapi...kalau terlajak kata...sendirik jawablah kan?? hehehehe.... maafkan saya yek..saya ni akan lasser bila hati saya sakit jer..tp time tu jela... pastu saya cepat lupa apa yang sy marahkan...

Sama la jugak buat Suami terchenta...Azmir Mohmd Razi....mak slalu terkasar bahasa dalam perhubungan kita..harap tayang maafkan mak eh...

Buat semua...berhati-hati ketika pulang berhari raya...semoga selamat sejahtera sentiasa...semenjak cable camera hilang..payah tul nak upload gambar...ada hp pun sama gak, payah nak upload...harap nama je gempak..ape nak wat..kat opis ni masih pakai Windows 2000, x compatible ngan phone...

okla, dah banyak ni...Salam Eidul Fitri....